Ген. Мутафчийски: Фитнесите са най-опасното място, имаме 3 седмици до новата вълна

Медицинските директори да затегнат редиците, призова шефът на НОЩ и ВМА

04.02.2021 | 10:43 Редактор: Радостина Димитрова
Ген. Мутафчийски: Фитнесите са най-опасното място, имаме 3 седмици до новата вълна

"В края на миналата седмица и в началото на тази ние чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване в структурата, която управлявам аз, и се оказа, че само за понеделник сме приели 13 души. Толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Което, въпреки че може да бъде изолиран случай, в нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане в столицата, в Кюстендил категорично и в някои други области. Апелът е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква", заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на НОЩ и ВМА.

Той подчерта, че въпреки че са разрешени различни неща, това не ги прави безопасни. И алармира, че нямаме 6 седмици до идването на третата вълна у нас. Според него тя ще дойде след 3 седмици.

"Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място, напротив - фитнесите са най-опасното място", категоричен беше проф. Мутафчийски и допълни, че сигналите от стъписани граждани от ситуацията по зимните курорти и в моловете са много.

Той подчерта, че спазването на мерките в хотелите, моловете и магазините е отговорност на съдържателите.

Стигнахме най-ниското си ниво - 90 заболели, в момента сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Смъртността просто спадна до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и почна да се качва пак", обясни шефът на НОЩ и ВМА.

"Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята на лош вестител, аз не мога да спестя факти, това е действителното положение. Ако ще задавате въпроси кога и как ще се отхлабват мерките, ще звучат не особено издържано", каза ген. Мутафчийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сега ще ги отворят. Ще има пак бум и пак ще ги затворят. Само гледайте. Сигнализирай за неуместен коментар