Премахват нерегламентираните графити по знакови сгради в столицата

От Съюза на военноинвалидите определят деянието като нанасяне на морална щета

03.02.2021 | 19:25 Редактор: Юлия Христова

В София започна почистване на нерегламентираните графити по знаковите сгради. От Столичния инспекторат днес обърнаха внимание на фасадата на Дома на военноинвалида.

В продължение на две години по инициатива на инспектората са почистени повече от 4000 квадратни метра незаконни тагове и графити от емблематични сгради в столицата.  

"След като беше почистена цялата фасада миналата година, впоследствие се появиха още два подписа, така наречените тагове, с които графитърите маскират своята територия и в един момент тази фасада ще осъмне цялата надраскана", каза началникът на сектор "Контрол на рекламната дейност“ в Столичния инспекторат Иво Пенев.

От Съюза на военноинвалидите определят деянието като нанасяне на морална щета. От Инспектората са на мнение, че щетите, които се нанасят върху сградите, са много по-големи от глобите, налагани до момента и насочват вниманието си към повишаване на контрола.  

И докато едни драскат безпощадно, други превръщат занемареното в изкуство, а науката в магия.  

До края на месеца Столичният инспекторат ще предложи места, на които художниците да могат да изявяват своите таланти. 

"Имаме идея за външната ограда на болница ИСУЛ да бъде превърната в такова място, където всеки един, който иска да нарисува своята картинка, ще може да отиде там. Това място ще бъде обозначено и той ще рисува съвсем свободно и ще може да  покаже своето творчество на всички ни", допълни Пенев. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК