ГЕРБ към "Дондуков" 2: Поставят под съмнение работата на ОЛАФ, защото се чувстват над закона

От партията излязоха с позиция за скандала с колите на МВР

02.02.2021 | 20:45 Редактор: Радостина Димитрова
ГЕРБ към

От "Дондуков" 2 поставят под съмнение работата на ОЛАФ, защото вероятно се чувстват над закона. Това написаха от ГЕРБ в позиция, изпратена до медиите.

Ето и пълния текст на съобщението без редакторска намеса:

Във връзка с опитите на президентската институция да замеси правителствата на Бойко Борисов в скандала около поръчката на полицейски автомобили, която ОЛАФ разследва, сме длъжни да заявим следното:

Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ.

Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа.

Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд.

От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов.

Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от "Дондуков" 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите  - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК