10-дневната карантина на влизащи у нас се отменя след отрицателен PCR до 24 ч.

Това нареди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

01.02.2021 | 18:32 Редактор: Юлия Христова
10-дневната карантина на влизащи у нас се отменя след отрицателен PCR до 24 ч.

От 2 февруари до 30 април влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни, като карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България.

Карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документа, показващ отрицателен резултат от PCR-тест.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед, информира МС.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари - 1 февруари. Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR-изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
777
преди 3 години
Ами, като се прибереш в БГ без PCR тест, и те поставят под карантина, как тогава може да си направиш тест до 24ч? Това значи, че си нарушил карантината за да отидеш да си направиш тест. Нещо малко недомислена работа. Сигнализирай за неуместен коментар