Бъдещето: Колко е важно домът ти да е като крепост

Д-р Калина Йорданова, психолог и антрополог

31.01.2021 | 22:00 Редактор: Силвия Грозева

 

Домът и жилището, пространството са различни неща. Домът на детството не са бойлерите, а отношенията и хората в миналото. Жилището може да стане дом, когато е населено с отношения и има приемственост. Домът отразява и състоянието на ума.

Сега в пандемията се опитваме да търсим това, което проф. Овчаров каза: повече сигурност и защита.

При толкова много нахлуващи технологии, които правят дома удобен, все повече частното става публично и само хуморът помага да се справим с това колко атакувани са границите на дома ни от публичността.

Фундаментално е важно да си имаме крепост. Номадите, избрали да пътуват имат все пак своята идея за дом. Но има много принудени номади, които живеят в подлезите и по границите.

Никой не си е представял последната година каквато беше, но въпросът е колко ще продължи тази ситуация?

Тя ни се отразява в жилището, като терен на отношенията ни. Много двойки например се карат повече за пералнята вместо за проблемите на връзката си. Домът се насища не само със сигурност, но и с конфликт, заради липсата на общуване с повече хора навън.

През технологиите нахлува нещо познато в пенозната форма, нещо оживява от фантастичните светове.

Например ако нахраниш кучето от дистанция, към кого ще се привърже кучето?

Пациентите ми имат доста тревожни разстройства, също и депресивни, които се проявяват главно при самотните хора без контакти. И като цяло наблюдаваме как проблеми, дълго държани настрана и рядко активни, сега се изострят.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е част от специалния проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" на 31 януари 2021г.

Може да гледате целия запис.