Бъдещето: Устойчиво строителство в градска среда

Инж. Павел Тенев - строителен директор "Направление Градски Имоти" в инвестиционна компания Green Life Development & Resorts

31.01.2021 | 21:00 Редактор: Силвия Грозева

Съвременните жилища са резултат от всичко най-добро в миналото. Новите технологии използват всичко добро, което старите майстори са измислили в строителството.

Конструктивно в по-развитите страни се наблюдава тенденция за по-мащабни проекти. У нас поради съобразяване с пазара се поставят известни граници и затова все още няма проекти с абсолютна свобода на архитекта и конструктора.

Най-важното в избора за българските клиенти при топ имотите в диапазона комфорт-цена-локация е локацията като например проекта ни, 80 Тинтява, близо до главни пътища, детски градини, магазини. Търсенето на клиентите продължава да е водено от локацията.

Съвременните изисквания на добре информираните клиенти са качество, визия, сигурност и безопасност.

Добрата конкурентна среда в България позволява на много компании непрекъснато да повишават качеството.

Икономическата обстановка на Covid слага някакви ограничения. Пазарът остана стабилен и прогнозириум, което е предпоставка замислените проекти да продължат да се развиват.

Всеки е наясно, че за пръв път се озоваваме в така ситуация и някои стъпки се налага да се преосмислят повече от веднъж. Хубавото е, че банките продължават активно да подкрепят бизнеса.

Имотният пазар има предпоставки да продължи да се развива, евентуално може и със забавени стъпки, но е стабилен и прогнозириум и рискът ще може да се управлява.

Доста елементи, смятани преди за научна фантастика вече са в реалния живот. Затова домовете на бъдещето могат дори да са и във въздуха или под водата.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е специалния проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето", излъчен на 31 януари 2021г.

Може да гледате и целия запис.