Бъдещето: Домът в историята и цивилизацията

Проф. Николай Овчаров, археолог

31.01.2021 | 21:00 Редактор: Силвия Грозева

Френският философ Гастон Башлар казва, че домът, мястото, където живеем е съвкупност от образи, които ни дават илюзията за сигурност.

В пещерите, първият човешки дом, хората са организирали живота си около огъня, който ги пази и дава възможност да си обработват храната.

Дом е латинска дума /домус/, а римският от скромен се превръща с времето в цял дворец като тези в Помпей и Херкуланум, със задължителните вътрешни дворове, градини и басейни.

Тогава, както и днес има и дом на обикновените хора, подобно на тези в софийските квартали Младост или Люлин. В Рим и големите градове това са инсулите, островите – 4-5-6 етажни „блокове“ с малки стаички за обикновените хора.

Славянските селища са с малки къщички от 4-5 кв м, в които живеят 7-8 души.

Основата на всичко обаче е огънят.

В Първото българско царство също се появяват дворцови системи като тези от Античността, а през 13-14в и красивите сгради от Търново.

Домът е основата в цивилизацията.

Домът е нашата крепост.

Домът е и нашето семейство.

Времената са по-информативни и ако няма големи колизии в бъдеще, следващите археолози ще имат повече информация за начина ни на живот. Доста повече информация от парченцата съдове, с които археолозите работят днес.

Но човешката душевност ще е тази, която бъдещите археолози ще се опитват да пресъздават по начина, по който я виждат, защото, както казва Арнолд Тойнби, археолозите са демиурзи.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е от специалното събитие "Бъдещето: Домът" на Bulgaria ON AIR, излъчен на 31 януари 2021г.

Гледайте и целия запис.