Атанасова: Датата на вота не е съобразена с католическия Великден и пандемията

Машинното гласуване е някаква екзотика, няма го в Европа, посочи тя

30.01.2021 | 19:58 Редактор: Тодор Петров

"Хората в Ковид отделенията ще имат възможност да гласуват, стига да попаднат в изготвените списъци на желаещите да упражняват правото си на глас под карантина. Списъците се правят в рамките на 3 дни преди самия изборен ден", посочи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Опорни хора".

Запитана какво да правят хората, които са се разболели на 2 или 3 април (ден или два преди изборния 4 април - бел. ред.) тя отговори, че не може да се предвидят всички обстоятелства и са преценили, че 3 дни са напълно достатъчни, за да може всеки избирател да заяви желание за гласуване.

"Предложението, което от БСП направиха за промени в Изборния кодекс. Всички смятат, че един ден е недостатъчен, за да може чисто технически изборните комисии и РЗИ-та да направят проверка и да се изготвят списъци", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ секционните избирателни комисии ще имат прекомерни много задължения - дезинфекция, поставяне на пластмасови паравани... 

Десислава Атанасова одобрява промяната във ваксинационния план и включването на всички, свързани с изборния процес, в третата имунизационна фаза. 

"Безспорно съществува риск всички тези хиляди членове на секционните избирателни комисии без ваксина да бъдат предразположени към заразяване. Има заложени повече средства, ЦИК ще се произнесе. Ще има по-сериозен бюджет за заплащане на секционните избирателни комисии от страна на държавата", заяви депутатът от ГЕРБ.

Атанасова подчерта, че Изборният кодекс е специален, неведнъж се е променял преди избори и за последната промяна е спазен 6-месечният срок преди вота. А промените в момента касаят единствено пандемичната обстановка 

Ще имат ли възможност да гласуват българите в чужбина?

"За съжаление, датата 4 април е решение, което вече не може да се ревизира. Затова консултациите при президента бяха безсмислени. Тази дата не е съобразена с католическия Великден, да не говорим с пандемичната обстановка в целия свят. Българите в чужбина ще упражнят правото си глас, държавата полага максимални усилия, за да им осигури тази възможност", коментира народният представител от ГЕРБ.

Атанасова призна, че е убеден привърженик на онлайн гласуването и е внасяла такъв законопроект. 

"Тогава всички ни убеждаваха, че това е невъзможно и несигурно, но ето, че дойде момент, в който много сериозно да се помисли за различен тип гласуване. За мен това гласуване с машина е някаква екзотика, където я няма никъде в Европа. Гласуването по пощата видяхме, че дори в САЩ не среща толкова сериозна подкрепа и има съмнения за манипулация", каза още тя.

И отбеляза, че няма как вотът да бъде манипулиран. Атанасова се надява да няма повторение на Костинбродската афера, но очаква удари под кръста.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК