Отстраниха управителя на болницата в Исперих, нямал българско гражданство

Ново законово изискване лишава д-р Абдулах Заргар от възможност да продължи да ръководи

29.01.2021 | 19:32 Редактор: Ралица Братанова

Управителят на болницата в Исперих, д-р Абдулах Заргар, повече няма да ръководи лечебното заведение, защото няма българско гражданство. Причината е ново законово изискване, според което постът трябва да бъде зает от гражданин на България или Европейския съюз.

Иранецът д-р Абдулах Заргар от осем години ръководи общинската болница в Исперих, като временен управител. Д-р Заргар казва, че е заварил лечебното заведение на загуба и с малко специалисти, а сега нещата са различни – болницата е финансово стабилна, а сградата ремонтирана и добре оборудвана. 

"Болницата има доста подобрения от неговото постъпване, тъй да кажа на работа, много новости, апаратури и други, специалисти и включително и в детско имаме нов педиатър", коментира Зекие Хюсеин.

От февруари иранецът няма да може повече да управлява лечебното заведение заради законово изискване поста да се заема задължително от български гражданин или такъв на страна от Европейския съюз.

"Като дойдох тук, аз се ужасих, наистина и се учудих на своята постъпка, но разбрах, че човек трябва да е там, където е желан, където може да върши някаква работа, макар да не е голямо, може и много малко, просто да въртиш едно колело, което без теб не се върти. Срещнах много трудности, но с общи усилия успяхме да надградим едно по-добро здравеопазване в региона", споделя д-р Заргар.

Първият опит за получаване на гражданство не е успешен, поради факта че д-р Заргар е осъден за недекларирана сума пари при влизането му в България. Сега той отново подава заявление за български паспорт.

На 22 януари 2021 година министърът на здравеопазването г-н Ангелов е внесъл предложение официално до правосъдното министерство за даване на гражданство на д-р Заргар поради особени заслуги към държавата. В подкрепа на искането за български паспорт, жители на Исперих и региона са събрали и около 7 000 подписа, а докато решението за гражданство стане ясно, болницата ще бъде управлявана от друг лекар, ще бъде обявен и конкурс за поста.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК