Лекарите доволни: Намалява се административната тежест при имунизирането

Ваксинацията няма да се вписва на 5 места, а само на 1

28.01.2021 | 18:30 Редактор: Ралица Братанова

Личните лекари се срещнаха със здравния министър. На срещата в здравното министерство, продължила час и половина, личните лекари са се договорили да се намали административната тежест върху джипитата и да не попълват толкова много документи.

От Българския лекарски съюз определиха масовата имунизация като предизвикателство пред системата, но ваксинирането на 2 милиона до лятото, било изпълнимо.

Кога точно ще започне масовото ваксиниране, зависи от доставките на ваксини. Към момента има забавяне в целия Европейския съюз с дозите на една от одобрените имунизации - тази на Pfizer/BioNTech.

"Масовата ваксинация е голямо предизвикателство, но не означава, че е неосъществима. В най-скоро време ще пристъпим. Зависи от доставките на ваксините", каза  зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

А колко души могат да се ваксинират на ден зависи от всеки медик.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов от месец прави списък с желаещи. Записали са се едва 40 души. А лекарите няма да вписват имунизацията на пациентите на пет места, а само на едно.

"Тези допълнителни хартиени отживелици са се договорили да отпаднат, т.е. да не бъдат изисквани от нас", обясни д-р Миндов.

Остава големият проблем с транспортирането на ваксините, особено в по-малките населени места. Д-р Миндов вижда и още един проблем - кабинетите, в които работят на смени няколко лекари.

От Лекарския съюз са категорични, че кабинетите на джипитата са готови. А по план до края на февруари трябва да започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план. 

Остава и заплащането по 10 лв. на личните лекари за всяка доза. A oт Бургас започна ваксинацията на учителите в страната. Общият брой на желаещите преподаватели е 1800, а имунизациите трябва да приключат до 4 февруари. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снима: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК