"Прозрачност без граници": У нас липсва ефективно разследване на лица с власт

От 2001 година през властта преминават общо 9 правителства

28.01.2021 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

България е на дъното в Европейския съюз по възприятие на корупцията и на 69-о място в света. Това показва класацията на "Прозрачност без граници". Страната ни има 44 от 100 точки и така дели последното място с Румъния и Унгария. 

В световен мащаб като най-корумпирани се посочват Южен Судан, Сомалия и Сирия. Най-незасегнати от корупция пък са Дания, Нова Зеландия и Финландия. 

Каква е причината България да е на дъното на тази класация? 

Според анализа липсва съществен напредък в противодействието на корупцията в България, какъвто например се наблюдава в страни като Естония, Чехия и Гърция. 

"Ерозията на независимостта на съдебната система продължава. Имаме неефективни разследвания, неефективно санкциониране на лица, заемащи висши държавни длъжности и знаете, че това е евфемизъм", каза изп. директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов.

В държавата липсва отчетност и прозрачност, ефективно съдебно преследване на лица с власт, както и защита на органите и медиите, разследващи корупцията, сочи още изследването на "Прозрачност без граници". 

"В "Пътна полиция", ако погледнете данните, ще видите, че там имате доста добро развитие. Няма да е лесен проблема с корупцията с обществени поръчки, с преразпределяне на публичен ресурс", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

От 2001 година през властта преминават общо 9 правителства. 3 от тях – служебни. Въпреки заявките на голяма част от тях за справяне с корупцията, класациите не показват големи отстъпления от позициите на България в европейски мащаб.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК