Helpbook аларма: Никога не е почиствана река Конска в землището на Билинци

Площадките за дърводобив, горските пътища и пътят през селото са осеяни с боклуци

26.01.2021 | 17:25 Редактор: Анисия Иванова
Helpbook аларма: Никога не е почиствана река Конска в землището на Билинци

Преди десетина години избухна скандал за самоволно "реставриране" на иконописите в Билинския манастир, като тези действия бяха окачествени като "оскверняване на културно наследство". Едва преди няколко години започва проект по възстановяване, ремонт и реконструкция на паметника на културата.

С това обаче са решени само част от проблемите. В платформата на Helpbook.info пристигна притеснителен сигнал относно състоянието около манастира и селото в съседство.

"Река Конска в землището на с. Билинци не е почиствана никога.Там се намира и водохващането на питейна вода за гр. Брезник. Приложените снимки са преди входа на водохващането и от бетонен мост, водещ до къщи. Боклуците в реката са генерирани основно от дейността на фирмите за дърводобив, които работят по склоновете около реката и извозват по пътя на селото, който е успореден с коритото. Площадките за дърводобив, горските пътища и пътят през селото са осеяни с боклуци. Държа да поясня, че в селото има само двама постоянно живеещи жители. Освен замърсяването, в резултат от дърводобива, е и разбитият път през селото, който става неизползваем от хората. Когато вали е непроходима кал, в останалото време е източник на прах. Това представлява невъзможност за придвижване и на туристите, които посещават Билинския манастир, известен с древната си история", пише нашият потребител с молба за спешно взимане на адекватни мерки.

Снимка: Helpbook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК