Потвърдено: Новият щам на Ковид-19 вече е у нас, 8 пациенти са в болница

Очаква се ваксината на Pfizer и Oxford-AstraZeneca да работи срещу мутацията

22.01.2021 | 21:32 Редактор: Искра Ангелова

Официално - новият щам на Ковид-19 е вече в България. Това обяви в предаването "Панорама" по обществената телевизия директорът на центъра по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев. 

Новият вид на коронавируса е открит в пробите на осем пациенти, всички са в болнични заведения. А по-рано тази вечер в извънредно изявление британският премиер Борис Джонсън съобщи – новият щам, който беше открит във Великобритания, е по-смъртоносен.

С около 30% по-смъртоносен е новият вариант на коронавируса, сочат първоначалните изследвания на британските учени. Това стана ясно по време на обръщение към нацията от премиера Борис Джонсън. 

"Освен че се разпространява по-бързо, сега също изглежда, че има някои доказателства, че новият вариант, идентифициран за първи път в Лондон и югоизточна Англия, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртността", заяви той.

Математици са сравнили смъртността при хора, заразени с новата и старата версия на вируса. Досега се смяташе, че новият щам е между 30 и 70% по-заразен. Главният научен съветник на правителството заяви, че данните все още не са окончателни.

"Искам да подчертая, че около тези цифри има много несигурност и се нуждаем от повече работа, за да получим точна справка, но очевидно е притеснително, че това води до увеличаване на смъртността, както и до увеличаване на предаваемостта", коментира Патрик Валънс.

Новият вариант е открит за първи път в Кент през септември. Това е най-често срещаната форма на вируса в Англия и Северна Ирландия и се е разпространила в повече от 50 страни. 

Очаква се ваксината на Pfizer и Oxford-AstraZeneca да работи срещу мутацията, която се появи за първи път в Обединеното кралство. От там обаче изразяват загриженост за други два варианта, появили се в Южна Африка и Бразилия. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сега със това ли ще лъжете хората Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 години
И здрав да влезнеш в "българска" болница чака те или Орландовци или Бакърената... Сигнализирай за неуместен коментар