Какво прави новия щам толкова лесно разпространим?

Той е по-заразен, но боледуването е по-леко, казаха ваксинирани със Sputnik българи

22.01.2021 | 14:00 Редактор: Радостина Димитрова

Продължава тенденцията за намаляване на новозаразените с коронавирус и много излекувани у нас. Без отговор засега остава въпросът могат ли оздравелите и ваксинираните да се заразят от новия щам, който вече е и в България. 

Експертите изследват три основни мутации на Ковид-19 – английски, южноафрикански и бразилски вариант. 

Новият вариант на коронавируса, който беше засечен за първи път във Великобритания набира скорост във все повече европейски държави. Една от причините е, че може да бъде пропуснат както от антигенните тестове, така и от смятания за златен стандарт PCR.

"Този който е най-проучен, английският вариант, част от него, когато се пуска PCR, единият от компонентите на повечето PCR тестове може да не се позитивира. Aко колегите не гледат и трите компонента, а гледат цялостно и трите да бъдат позитивни, може да бъде отчетен като фалшиво отрицателен този тест и затова да се оцени като по-ниска степента на разпространение, отколкото тя реално е. Това, което казах за PCR-а, не е съвсем вярно за антигенните тестове. Антигенните тестове са по-малко чувствителни, но те биха хванали белтъка, защото за разлика от PCR-a, който хваща РНК, антигенните тестове хващат белтъците", подчерта имунологът д-р Александър Симидчиев.

А разликата между отделните варианти на Ковид-19 е именно в спайк-протеина, един от белтъците в състава им.

"След геномно секвениране, което означава да се прочете целият геном на вируса", обясни Ива Христова.

"Един от проблемите у нас е, че недостатъчно изследваме секвенциите, с което можем да установим кой вирус какъв е точно като вариант, и вторият е, че броят на PCR-ите и на антигенните тестове е сравнително малък", посочи д-р Симидчиев.

До този момент един от най-важните инструменти за управление на пандемичния процес е ваксинирането, което намалява разпространението на заразата.

В Русия имунизацията върви с бързи темпове, а двама български стоматолози, които живеят там вече са си поставили руската Sputnik. Те обясняват, че новият щам е по-заразен, но протича по-леко.

Според учените проблемът с британския вариант се предава със 70% по-лесно. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
9 rate up comment rate down comment 2
Ала ала
преди 3 години
Говоренето не върши работа! Представите за щамове и вируси е доста изкривено! Страховити Новини и непрекъснато ПЛАШЕНЕ НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА ХОРАТА! КОГАТО СЪВСЕМ ОГЛАДНЕЯТ, ЩЕ СТАНАТ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ, С КОИТО НИТО ДЪРЖАВАТА, НИТО ПОЛИЦИЯТА ЩЕ СЕ СПРАВЯТ. Тогава ще разберете, за каква КРИЗА СТАВА ВЪПРОС! Сигнализирай за неуместен коментар