В чудесна ситуация сме, но ще се сблъскаме с новия щам, ако избързаме с разхлабване на мерките

Здравният министър и доц. Ангел Кунчев предупредиха за задаващата се опасност

21.01.2021 | 10:16 Редактор: Тодор Петров

"Запазва се трайната тенденция броят на излекуваните да бъде неколкократно по-голям от потвърдените полoжителни случаи. 31 456 са излекуваните,  а новите случаи са 2993 за една седмица. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 29%, а заетостта на интензивните легла е 43%. София, Силистра, Ловеч и Видин са с най-много заети интензивни легла", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

България е на 27-о място по заболяемост в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. На девето място сме по смъртност в ЕС и на първо място на Балканите.

"В последната седмица имаме област, която падна в жълтата категория - това е Разград. Между 20 и 60 на 100 000. Това се случва за пръв път от няколко месеца. Вече имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е тя в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново", посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

На този сравнително оптимистичен фон в България, случващото се в Европа никак не е оптимистично, изтъкна той. Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания и Ирландия, донякъде в Нидерландия, съобщи доц. Кунчев.

"Разпространението на новия щам върви - в рамките на 4 седмици той успя да заеме над 75% във Великобритания. В Ирландия вече достигна 40%, всички положителни вече са с новия щам. Хубавото е, че не води до по-тежки заболяния, лошото е, че се разпространява много по-бързо. Готвим се за тази опасност, ваксините са решението", обясни той.

По думите му в момента у нас 10 души заразяват 5-6, а във Великобритания 10 души заразяват 27 други. Това предстои да се случи и в Европа, алармира доц. Кунчев.

"Намираме се в чудесна ситуация, но ако избързаме и предприемем мерки за трайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с новия щам", подчерта главният държавен здравен инспектор.

"Целта ни е да започнем втора фаза - домовете за възрастни хора и учителите. Това, че сме започнали втора фаза, не означава, че няма да ваксинираме хора от първа фаза", подчерта проф. Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Никакво разхлабване. После пак ще стигнем пик, пак ще започнем да затваряме, тъкмокато са отворили бизнесите и ще стане по-зле. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е то така ще кажат... и тази година като и другата.. Няма да усетим кога ще пораснат децата, кога ще остареем... Сигнализирай за неуместен коментар