Тъжно: Излязох да помръзна да продам някой терлик, за да има за храна

Мария Коцева и съпругът ѝ разполагат с около 600 лв. на месец

21.01.2021 | 19:40 Редактор: Тодор Петров

Над 8 пъти е разликата между бедните и богатите в България. Лидери сме в ЕС и в тази негативна класация.

Мария Коцева живее заедно със съпруга си. Двамата разполагат с около 600 лева за месеца, с които да си покрият ежедневните нужди. Тя плете терлици и ги продава, за да си помагат. 

"Излязла съм тук да помръзна малко с надеждата, че ще продам нещо, но нищо не се продава. Това, което ни е необходимо, това взимаме. Ние вече дрехи не си взимаме. За храна", откровена е жената. 

Според годишния доклад за заетостта на ЕК много от българите са в риск от бедност. 

"Променила се е към влошаване. 7,6 пъти беше през 2019 година разликата между най-бедните и най-богатите, докато в момента е 8,2 пъти, ако вземем 20-те процента най-богати. Ако вземем пък 10-те процента най-богати и най-бедни, разликата е 15 пъти, което е повече дори и от Северна Македония", коментира Любослав Костов от КНСБ.

Станимир Бояджиев е сред образованите млади хора, които получават сравнително добри доходи, но далеч от средните за ЕС.

"Аз съм на 26 години и за възрастта и за това, с което се занимавам, считам, че доходите, които получавам са ми абсолютно достатъчни. Когато имам желание за някаква инвестиция, мога да я направя, но пак не говорим за нещо, което е изключително регулярно", сподели той. 

България е в критичната точка и по други категории. Сред тях са: преждевременно напускане на образованието, ниско ниво на индивидуални базови дигитални умения и висок процент на млади хора, които са неработещи и неучещи. 

Вижте повече по темата в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
20 rate up comment rate down comment 20
Катя
преди 3 години
Аз съм на 48 г. и заплатата ми е 650лв.Плащам наем 300лв. нямам спестявания ,нито банкова сметка.За лекарства давам по 100лв. на месец.Нямам имоти,ниви,коли.Та кой живее по бедно аз или пенсионерката? Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 59
Аз
преди 3 години
Стига с тези жалващи се пенсионери.Те хвърлят най- много пари на ало измамниците,пък били бедни.Имам една съседка,която взима пенсия,надбавки от ТЕЛК,надбавки от починал съпруг,50 лв всеки месец от Бойко Борисов и стават като да живее даже пести и като и дойде внука се хвали ,че му дала 50 лв Сигнализирай за неуместен коментар
2
28 rate up comment rate down comment 17
nbrakslova
преди 3 години
Има хора, които разполагат с под 100 лв на месец... И вината не е само при политиците, а защото твърде малък процент са тези, които си вършат работата съвестно и от сърце. Нещата се натрупват и се стига дотук и без пандемия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
41 rate up comment rate down comment 19
Капитан
преди 3 години
Не работят и не учат.И кой ги издържа.Бате Бойко Сигнализирай за неуместен коментар