Болницата в Горна Оряховица отбелязва Бабинден с повече бебета

Най-голямото бебе, родено през 2020 г., е тежало 4 кг и 650 грама

21.01.2021 | 14:23 Редактор: Радостина Димитрова

Заради коронавируса на много места в страната бяха отменени тържествата за Бабинден, посветени на акушерите. В Горна Оряховица отбелязаха празника в общинската болница, където отчитат и увеличаване броя на новородените от началото на годината.

За миналата година ражданията в болницата в Горна Оряховица са 320, или с 50 повече от предходната. Най-голямото бебе, родено през 2020 г., е тежало 4 кг и 650 грама. 

"Имаме с 50 раждания повече от миналата година. Шест двойки близнаци имаме, досега средно по едно бебенце на ден - 23 са, сега чакаме още едно. По-добре сме от миналата година, нямаме починали", заяви началникът на АГ отделението д-р Михаил Милатович.

От март 2020 година свижданията в отделението са забранени и са въведени строги противоепидемични мерки. Въпреки коронавирусната епидемия, отделението отчита високи резултати.

"Въпреки тежката година заради пандемията от Ковид-19, нашето родилно отделение показа ръст на преминалите болни, ръст на новородените деца и подобрени качествени показатели на отделението като усложнения при раждането, оперативни усложнения, което е изцяло заради професионализма на работещите там", посочи управителят на МБАЛ Горна Оряховица Иван Иванов.

Мария Лясова работи от 43 години като акушерка, като е щастлива да посреща новия живот и да се грижи за бебета, и родилки.

"Обичам си професията, обичам всички родилки, бъдещи майки, да бъдат живи и здрави, да идват при нас да раждат! На този празник десетки майки се обаждат, децата са пораснали и тези деца отново раждат при мен, при всички колежки, обичани сме, щастливи сме и да сме здрави", споделя Мария.

По време на празника старшата акушерка изми ритуално ръцете на началника на отделението. Екипът получи цветя и подаръци, както и пожелания за здраве и повече бебета.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК