Ваксинирали сме много повече мъже - 63%

Очакваме 14 040 дози от Pfizer следващата седмица

21.01.2021 | 11:05 Редактор: Радостина Димитрова
Ваксинирали сме много повече мъже - 63%

Ваксинирани у нас са много повече мъже - 63%, докато жените са 37%. От тях - лекари - 46%, медицински сестри - 23%, помощен персонал - 19%, зъболекари - 3%, фармацевти и други - 7%.

"Това, което очакваме като доставка следващата седмица, по информацията на Pfizer, са 14 040 дози ваксина, като те ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица. Остава още една част от 2500 ваксини, които допълнително ще бъдат компенсирани февруари". Това заяви директорът на ИАЛ Богдан Кирилов на брифинга на НОЩ.

"Очакваме още 83 хил. дози за февруари и 104 хил. дози за март. Забавянето тази седмица се налага поради модифицирането на производствения процес. Това забавяне се компенсира за сметка на производителя, като целта е да се увеличи производството и да се увеличат доставките", коментира още той.

Кирилов посочи, че до края на март очакваме още 54 хил. дози от Moderna, като следващата доставка, която ще получим, ще е от 3600 дози. По предварителна информация това ще стане другата седмица на 25 януари.

По думите му се очаква решението на Европейската агенция за AstraZeneca и ако тя бъде одобрена, през март ще получим стотици хиляди дози от нея. Очаква се да бъдат публикувани и резултатите от клиничните изпитвания на Johnson.

"Темпът на ваксиниране изключително добре се провежда, нямаме недостиг и невъзможност за ваксиниране на тези, които се нуждаят", заяви проф. Красимир Гигов.

Той обясни, че в общия план България е малко назад с ваксинациите, но няма забавяне. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК