Заразените работници от Хасково и Харманли ще получат и втора доза ваксина

Няма проблем да бъдат ваксинирани, заяви доц. Ангел Кунчев

20.01.2021 | 18:51 Редактор: Радостина Димитрова

Здравните работници от Хасково и Харманли, заразени се с Ковид-19, все пак ще получат и втората доза на ваксината. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. А до април се очаква да започне масова ваксинация у нас. 

10 дни след поставянето на първата доза на ваксината срещу Ковид-19 двама здравни работници от Хасково и Харманли получават симптоми на Ковид-19. PCR тест установява, че са положителни. Симптомите им са слабо проявени.

"Това е малшанс за колегата първите, 10 дни - през този период човек не е защитен", заяви управителят на СБАЛПЗ - Хасково д-р Веселин Калфов.

Положителната проба за Ковид-19 не пречи двамата лекари да получат втората доза от ваксината. Това увери главният държавен здравен инспектор.

"Да, няма проблем да бъдат ваксинирани. Зависи от тяхното състояние. Ако заболяването е леко, това не е противопоказание. Ако се развива в по-тежка фаза, ще се изчака. Няма краен период, в който да не може да бъда сложена втората, но колкото е по-близо до това, което препоръчва производителят, толкова по-добре", коментира доц. Кунчев.

А днес и самият той получи втората доза от ваксината на Pfizer. 

Масовата ваксинация ще започне през пролетта. Кунчев обясни, че това ще зависи от темповете на доставка на ваксините. Дози са предвидени и за здравнонеосигурените лица.

Все още обаче остава неясен въпросът колко дълго трае имунитетът, който създава ваксината. Според експерти, категорични данни ще има след 2 години наблюдения.

До края на месеца здравните власти ще стартират програма за проследяване на антителата на хора, които са се ваксинирали. Ще бъдат обследвани между 1000 и 12000 души в рамките на 2 години. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК