Тръмп – първият президент с два импийчмънта

След смъртоносния щурм на Капитолия

18.01.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Исторически безпрецедентен ход на Вашингтон - след драматичен дебат в долната камара на Конгреса за втори път беше прието решение за импийчмънт на президента Тръмп. При това - подкрепено от 10 сенатори от партията на Тръмп и това го прави най-двупартийното решение в историята на американската политика. Темата коментираме в предаването "Брюксел 1" с Ивайло Калфин, бивш външен министър и евродепутат, а от САЩ - с Йонко Мермерски - преводач по време на срещата Доналд Тръмп - Бойко Борисов.

С 10 гласа от републиканци, т.е. от собствената си партия Доналд Тръмп, става първият държавен глава, подложен на процедурата по отстраняване два пъти. А в Капитолия беше разположена армия - безпрецедентен ход от Гражданската война насам.

Спасителен план за икономиката на Съединените американски щати предложи новоизбраният президент Джо Байдън 5 дни преди встъпването му в длъжност. Пакетът от мерки е на стойност 1,9 трилиона долара за овладяване на пандемията от коронавируса. Те включват ускоряване на кампанията по ваксиниране на населението и финансова помощ за граждани, щати, местни власти и бизнеси, пострадали от кризата. Демократът подчерта, че около 18 милиона американци сега са принудени да живеят с помощи на безработни, а 400 000 предприятия от малкия бизнес са фалирали. Целта му е да има 100 милиона имунизирани до стотния ден от мандата му. Предстои Конгресът да го одобри.

С подписа на Нанси Пелоси Доналд Тръмп стана първият президент, подлаган два пъти на импийчмънт - първо заради т.нар. украинска афера, а сега - заради обвинение в подстрекаване към бунт. След реч на Тръмп хиляди щурмуваха Капитолия, стотици влязоха вътре, петима души починаха. А преди председателят на Камарата на представителите да подпише обвинителния акт, 232 конгресмени гласуваха "за" резолюцията. 10 от тях републиканци. 197 бяха против. Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, показа, че никой не е над закона, дори президентът. Тя заяви: „Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията. Знаем, че президентът на Съединените щати подтикна към този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата обща държава. Той трябва да си отиде. Той е явна и настояща опасност за страната, която всички ние обичаме“. Повечето републиканци не защитиха Тръмп, но отбелязаха, че процедурата се случва твърде бързо. Кевин Маккарти, републиканец, заяви: "Импийчмънт на президента за толкова кратък период от време би било грешка. Това не означава, че президентът не е виновен. Президентът носи отговорност за нападението в сряда на Конгреса от мафиоти." А други обвиниха демократите. Джим Джордън, републиканец от Охайо: „Осем дни преди мирното предаване на властта задействахте процедура по импийчмънт на президента на Съединените щати. Винаги е ставало въпрос за свалянето му, без значение за какво. Това е мания." Сега на ход е Сенатът. Ако горната камара на Конгреса на практика го одобри, това означава съдебен процес. Очаква се това да стане ден след изтичането на мандата на Тръмп - на 21 януари. А ако сенаторите не осъдят Тръмп, все пак може да му препречат пътя към следващо кандидатиране за президент. Досега историята не помни отстранен по този начин президент. А самият Тръмп, който ден по-рано нарече процедурата „лов на вещици“, сега смени тона и не коментира гласуването. Донал Тръмп заяви: „Осъждам насилието. То противоречи на всичко, в което вярвам, и на всичко, за което се застъпва нашето движение“. Нито един истински негов поддръжник „не би могъл да подкрепи политическото насилие“. А докато в Конгреса течеше процедурата по импийчмънт националната гвардия беше мобилизирана в самата сграда. Хиляди военни са в столицата Вашингтон. Стотици войници бяха снимани да си почиват на мраморния под в коридорите на Капитолия, в очакване на размирици. А ФБР предупреди, че са планирани въоръжени протести в дните преди инагурацията на Джо Байдън на 20 януари.

Джо Байдън, новоизбраният президент на САЩ, описа своя план с икономически мерки: „Това е план в две стъпки за спасяване и възстановяване. За изграждане на мост от другата страна на кризата, където ще срещнем по-добра, по-силна и по-сигурна Америка. По 2000 долара ще се отпуснат за най-нуждаещите се. По 600 долара за домакинство се оказаха недостатъчни. Сега някои трябва да избират между плащането на наема и слагането на храна на масата“.

Телевизионно предаване ще замести обичайната церемония по встъпването в длъжност на американския президент, която беше отменена тази година заради пандемията. В него ще участват и звезди като Джон Бон Джоуви и Джъстин Тимбърлейк. Деми Ловато вече потвърди участието си в проекта. През 2009 година Арета Франклин пя по време на първата церемония по встъпване в длъжност на президента Барак Обама. Четири години по-късно Обама избра Бионсе. Звезди от този ранг не уважиха Тръмп, традиционно обявявайки се против него. За церемонията на 20 януари Джо Байдън няма да пътува с влак от родния му град Уилмингтън за Вашингтон. Превоз, който традиционно ползва. А Тръмп, освен от Белия дом, има вероятност да бъде заличен и от филма „Сам вкъщи“. Фенове на "Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк" призоват да се премахнат кадрите с участието на Доналд Тръмп. Актьорът Маколи Кълкин подкрепи идеята.

Целия разговор гледайте във видеото!