fallback

Медик: Рисковете от употребата на ивермектин при хора са огромни

Има поредица от странични ефекти, твърди доц. Яна Симова

19.01.2021 | 10:55 Автор: Тодор Петров

Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни. За това предупреди началникът на отделение по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен доц. Яна Симова. Тя е и ръководител на научноизследователската група за пост-Ковид изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт.

Доц. Симова е сред медицинските специалисти, които излязоха с открито писмо към обществеността и лекарите за рисковете при използването на медикамента при лечение на коронавирусната инфекция.

"Ивермектинът има поредица от странични ефекти, които включват, но не спират до кожни обриви, гадене, повръщане, подуване на лицето и крайниците, болки в стомаха, световъртеж, гърчове, спадане на кръвното налягане и други", обясни тя пред БНР.

Видният фармаколог проф. Георги Момеков също твърди, че на този етап няма доказателства, които да позволяват ивермектинът да навлезе широко в протоколите за лечение на Ковид-19. Няма европейска страна, в която това да е позволено, казва още Яна Симова.

"Аз имам право като лекар да ви го изпиша на рецепта. На тази рецепта не пиша за какво ви го изписвам. Мога да го изпиша, ако съм несъвестен лекар, и за профилактика за Ковид-19 например, което не е редно да се прави", коментира доц. Яна Симова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback