Коритото на Струма в кюстендилско село се превърна в поредното плаващо сметище

Дъждовете от миналата седмица откъснаха мостово съоръжение и го превърнаха в дига, където в момента се събират отпадъци

18.01.2021 | 18:51 Редактор: Радостина Димитрова

Подвижно сметище се образува по река Струма, в района на кюстендилското село Невестино. Проливните дъждове от миналата седмица откъснаха мостово съоръжение и го превърнаха в дига, където в момента се събират отпадъци, носени от реката.

От Община Невестино са категорични, че замърсяването е дошло от по-горните течения на Струма.

"С придошлата вода на река Струма нивото беше завишено много над нормата и по течението се носеха различни видове отпадъци - предимно найлонови торбички, пластмасови шишета", коментира екологът на Община Невестино Василена Таскова.

След като нивото на реката спадне, съоръжението ще бъде възстановено, а реката изчистена. За тези дейности обаче община Невестино няма средства и се надява на помощ от държавата.

"Много хора не пазят околната среда, изхвърлят, където им падне – просто всичко е в съзнанието на самите хора. Общината ще предприеме мерки за почистването, когато метеорологичните условия ни позволят това, намаляването нивото на реката", добави Таскова.

В момента тече проверка на Районна прокуратура Кюстендил, за изясняване на причините довели до екологичното замърсяване. Това е поредното плаващо сметище, което се появи след проливните дъждове от миналата седмица.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК