Студенти настояват за по-ниски такси и наеми на общежитията

В други страни таксата за тази услуга е отпаднала още в началото на коронакризата

18.01.2021 | 21:20 Редактор: Калина Донкова

Наемът на студентските общежития да бъде намален на половина. За това настояват от Националното представителство на студентските съвети в обръщение към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорите на висшите училища у нас.

Като причина за това искане биват посочени по-ниските доходи на студенти и техните родители в период на криза и това, че голяма част от учащите са се върнали в родните си градове, заради дистанционния семестър и практически не използват услугата от месеци.

Още през декември студентски съвети настояха наемите да бъдат намалени на 50 % за студенти, които не обитават помещенията. За тези от тях, които използват общежитията, сумата да остане непроменена.

Коронавирусът принуди студенти от цялата страна да завършат летния семестър на 2019/2020 онлайн. Тогава една част от университетите намалиха таксите за наем на общежитията. Сега обаче подобни финансови облекчения не са предвидени.

Университети твърдят, че въпреки дистанционното обучение, разходите за охрана, почистване и т.н. остават. В други страни като Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия таксата за общежития е отпаднала още в началото на коронакризата.

Това не е единственото искане на студентите. Те настояват и за намаляване на размера на таксите за обучение. Основният аргумент - качеството на образованието, което по думите им е по-ниско в условията на онлайн лекции.

Преди дни ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира в студиото на предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR, че основание за такова намаление няма, а качеството на обучението не е засегнато заради различната фомра на провеждане на учебния процес.

Ще бъдат ли чути исканията на студентите и ще има ли промяна в семестриалните такси и тези за общежитие? Разговор по темата с Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студетските съвети в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК