Тютюнопроизводители изнемогват заради ниски изкупни цени на продукцията си

Хората масово се отказват от традиционния за региона поминък

17.01.2021 | 14:50 Редактор: Юлия Христова

Ниски изкупни цени на тютюна в Гоцеделчевско. Около 2 лева за килограм получават производителите. Хората масово се отказват от традиционния за региона поминък.

Семейството на Мустафа отглежда 5 декара тютюн. Изчислил е, че тази година,  ще изкара около 7 хиляди лева. Ако не се повишат изкупните цени, ще се откаже от поминъка си.

"Никаква файда няма , четири човека - 7 хиляди ще вземем чисти пари. 2 хиляди имаш при всички положения разходи – оране, ниви, ренди, отрови", обясни той.

Заради липса на достатъчно преработвателни предприятия у нас, в момента българският тютюн се изнася предимно за Гърция и Северна Македония.

"Изкупните цени са с 2 лева по-ниски от миналогодишните - нашите очаквания бяха поне да се запазят на тези нива, но явно не се случиха нещата. Не направиха и малко усилия да искат от фирмите завишаване на цените, защото тези 2 лева, които са по-надолу цените са убийствени за самия производител", каза председателят на Сдружение "Басма“ Иван Сабахлъков.

Според него ключът към успеха на българското земеделие е в изравняването на субсидиите у нас с тези в Европейския съюз

Освен с ниските изкупни цени, тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско трябваше да се справят и с предизвикателството Ковид-19, за което най-вероятно няма да получат и помощи от държавата.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК