Тютюнопроизводители отказват да реализират част от реколтата си

Причината е разликата в цените със съседни страни

22.12.2020 | 14:10 Редактор: Калина Донкова

Тазгодишният тютюнев сорт "Басми‘‘ у нас е на по-ниска цена в сравнение с 2019 г. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите алармират за множество сигнали и обаждания от браншови организации в сектора и производители на суровината, за разлика от повече от 1 лв.

В тази връзка земеделците отказват да продават тютюна си при тези условия. Не е ясно и колко от тези над 4500 тона са реализирани към този момент. От Асоциацията твърдят още, че техни екипи са следили районите на производство у нас и по какъв начин е вървяло реализирането на суровината по пунктовете за изкупуване.

"Цените слязоха много надолу. Сортова група "Басми‘‘, която е най-масовата в България, тази година ѝ се предлага средна изкупна цена с 1 – 1.50 лв по-надолу сравнено с миналогодишната. Това е така, защото работейки в условие на пазарна икономика, тютюнопроизводителите и търговците, всички сме подвластни на конюнктурата в момента и състоянието на сектора. България не е голям тютюнопроизводител, но разчитаме на по-високото качеството на суровината‘‘, обясни Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

По думите му основната причина за проблема е голямата конкуренция от съседните балкански държави, в които също се произвежда много качествена тютюнева суровина.

"Тук имаме нещо, с което няма как да се справим, поне на този етап. Например в Турция и Македония, които не са страни членки на ЕС, там правителствата могат да си позволят да прилагат национални политики във всеки един бранш, без да имат препятствия от Брюксел. Това не може да се случи в България. Преди 4-5 години най-качественият бутиков сорт тютюн в Турция се е продавал на 15 лири, което се равнява на 13-14 лева тогава, когато лирата се срина 4-5 пъти. Това означава, че в Турция в момента има много качествен тютюн, над 70 хил. тона и търговците спокойно могат да отидат там и да го закупят на между 4-5 лева. Най-резонното, което може да направи правителството им, което не е зависимо от Брюксел, може да компенсира със субсидии тютюнопроизводителите, дават им 7-8 лева, така всички по веригата остават доволни и производителите и търговците, че изкупуват изгодно‘‘, коментира още Филев.

Според него проблемът е бил очакван от бранша.

По темата предстоят разговори между Асоциацията и Министерството на земеделието в рамките на консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе онлайн. 

"За 2019 г. има регистрирани 5100 тютюнопроизводители за 2020 г. те са около 3200, но както винаги този регистър не обхваща 30% от работещите в сектора, които нямат регистрации. Това означава 5000 семейства или около 20-25 хил. човека засегнати от спада на цените на ориенталския тютюн басми  у нас. При други сортове нямаме този проблем‘‘, посочи още председателят на НАТ.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Терминал 1
преди 3 години
Защо,цините на храни от първа необходимост скочиха тогава над 30% . Докато в една Македония (без история)се субсидира и се насърчава производителя може, при нас не ???Какво търсим в европейския съюз??Нашите "мишки "немогат да тропнат по масата.... Сигнализирай за неуместен коментар