Кметът на Созопол опроверга концесионера: Няма щети по плажовете

Местните казват, че зимните бури не са необичайно явление в града

15.01.2021 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Кметът на Созопол заяви, че няма сериозни щети по плажовете в Созопол, а зимните бури са обичайно природно явление. Той опроверга твърдението на концесионера, че морето е изяло пясъка, защото местните са протестирали срещу изграждането на предпазни диги на плажа.

Жителите на Созопол се събраха на Централния плаж, за да изразят своето несъгласия с концесионера, че бурното море е изяло пясъка заради липсата на диги. В началото на зимата багерът беше спрян с протест. 

"Виждате, че плажът си е на мястото. Виждате, че даже е по-голям, отколкото е. Къде са щетите по пясъка, нали тук говорим за щети по пясъка", коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Според местните дигата спирала дъждовните води да се изливат в морето и така се нанасяли повече щети по плажа. 

"Водата идва до дигата и се връща обратно, по този начин те затвориха водостока. Всяка година булдозерът затваря водостока, който минава под асфалта и излиза на плажа. От там идва целият проблем", каза жител на Созопол.

Местните казват, че зимните бури не са необичайно явление в Созопол.

"Това са типични неща за Созопол и вероятно не само за Созопол. Защо се опитваме да се бъркаме в работата на природата и да правим сензации от това", попита Аспасия Порожанова.

От Министерството на туризма заявиха, че няма как да допуснат пак багер на плажа и издигане на нови диги.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК