Нов протест в Созопол, багер разкопавал плажа по тъмно

Концесионерът: Предпазваме ивицата от бурното море

08.12.2020 | 14:27 Редактор: Ралица Братанова

Жители на Созопол излязоха за втори път на протест, след като багер продължи да разкопава плажа по тъмно. Местните настояват за проверка защо се разрушава брегът и защо има тежка техника на плажа.

Само две седмици след първия протест жители на Созопол сигнализираха, че багер отново разкопава плажа, този път по тъмно.

Местните настояват концесионерът да спре изграждането на диги, защото разрушава брега. В позиция до медиите концесионерът обясни, че не изгребва пясък от морето, а предпазва ивицата от бурното море през зимата. 

"Този плаж не искам така да изглежда. 71-ва година аз бях на 6 години и се учих да плувам. Този плаж е на стотици години, морето го контролира. Никой не трябва да го копае и изравнява. Каквото и да прави, морето ще си вземе пясъка", казва Продан Иванов.

В общината в Созопол няма постъпило искане за извършване на каквито и да е дейности на плажа. А местните настояват Министерството на туризма да развали концесионния договор и да остави този бряг на хората в Созопол.

От Министерството на туризма са установили, че при изграждане на защитните диги е изгребан пясък от морето, което е нарушение на концесионния договор за опазване на околната среда.

Допуснато е и движението на тежка техника върху морския плаж и добив на пясък. На концесионерът е наложена наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение. Концесионерът не беше намерен за коментар.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК