ВМРО е твърдо против да се гласува дистанционно и по пощата

Радев промени датата на инат, за да не е това, което каза ГЕРБ, заяви Александър Сабанов

14.01.2021 | 21:47 Редактор: Радостина Димитрова

Президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април, след като преди това беше посочил датата 28 март. Междувременно държавният глава проведе няколко консултации с партии и представители на ЦИК относно провеждането на изборите в условията на Ковид-19. Ще направят ли депутатите промени в Изборния кодекс?

"Разбира се, че приемаме датата, това са правомощията му по Конституция. Не знам какво ще промени тази седмица, по-скоро, за да не е това, което каза ГЕРБ, а на инат. Тази седмица нищо няма да промени." Това заяви депутатът от ВМРО Александър Сабанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Няма никакво време за промени в Изборния кодекс", посочи той и добави, че партията не подкрепя нито дистанционното гласуване, нито гласуването по пощата.

"Гласуването по пощата - видяхте какво се случи в САЩ. При нас това ще доведе до повече неприятности, отколкото до нещо добро. Ние сме категорично против гласуване по пощата и дистанционно гласуване", подчерта депутатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му подобно въведение би довело до манипулация на вота, а и времето е твърде кратко.

"Това не е тъмната стаичка, в която човек може сам да реши за кого да гласува. Вкъщи винаги може да стои някой зад гърба му и да гледа как и за кого гласува", отбеляза Сабанов.

"Ще бъде трудно да се намерят хора, които да участват в Ковид избирателни комисии заради риска за здравето", смята депутатът. Той се надява здравните власти да излязат с решение за тези неясноти.

"От 2007 година се занимавам пряко с избори и обикновено и купуването на гласове, и корпоративният вот се случват извън местата за гласуване. Най-трудно ще бъде спрян корпоративният вот", допълни той.

И обясни, че партията все още не е започнала да реди листите, но вероятно той ще бъде водач на тази в Силистра.

"Все още е рано да коментирам как ще се яви ВМРО на изборите. Много е рано и да се говори за правителство, ще има избори първо и българският народ ще реши кой ще е в парламента. Едно е да подкрепяш партия, друго е, когато тази партия извади човек, когото ти не припознаваш като твоя народен представител", каза Александър Сабанов.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК