"Протестът на народа": Настояват за оставка и предсрочни избори

Към демонстрацията се присъединиха "Изправи се.бг", АБВ и "Възраждане"

13.01.2021 | 14:15 Редактор: Тодор Петров

Докато депутатите откриваха новия си и последен парламентарен сезон, пред старата сграда на Народното събрание се проведе протест, който прерасна в шествие.

Демонстрацията е под надслов "Протестът на народа". Тя продължи към Министерския съвет, след което демонстрантите спряха пред Съдебната палата. През цялото време протестиращите скандираха "Оставка". 

Те настояват и за предсрочни парламентарни избори, въпреки че редовните такива се очаква да се проведат скоро. Протестът бе организира от "Орлов град", но бе подкрепен от граждански и политически формации като "Изправи се.бг", АБВ и "Възраждане".

Главното притеснение на протестиращите е дали ще бъде осигурен честен вот на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Те се заканиха, че няма да спрат с протестните акции.

"Тук сме вече 189-и ден, за да искаме оставката на Борисов и Гешев. Исканията ни не са променяни въобще и няма да бъдат променяни. Във всеки един момент могат да се предизвикват предсрочни парламентарни избори", каза протестиращият Петър Недевски.

"С моите колеги от АБВ сме от първия ден на протеста. Опитите за политизиране на протеста не са добър акт, ние никога не сме се стремили към това. Не може да паднат 20 кубика на кв. метър и цялата държава да е под вода. Това може да се случи само по време на Борисов", заяви лидерът на АБВ Румен Петков.