Заледяване на пътя довело до верижната катастрофа на Околовръстното? (ВИДЕО)

Пострадаха двама души – жена на 36 години и мъж на 46

13.01.2021 | 07:12 Редактор: Радостина Димитрова

След пороите, рязкото падане на температурите и голямата опасност от заледяване по пътищата се оказват основната версия за верижната катастрофа снощи на Околовръстното в София. 

В 19:30 часа на Южната дъга на Околовръстния път в столицата за секунди 10 автомобила се удрят. Двама от шофьорите са хоспитализирани. Всичко това се случва пред очите на Стоян Миланов. Като по чудо той остава невредим. 

"Почти не спах, още ме държи стресът", сподели Стоян пред камерата ни. Разказва ни, че е шофьор от 1982 година и досега не е попадал във верижна катастрофа. 

"Имах голямо щастие, защото 200 метра преди това излязох от локалното и карах с ниска скорост, на моста започнах да набирам. След около 20 минути видях, че идват камиони за опесъчаване", обясни шофьорът. 

Основната версия засега е че причина за катастрофата е заледеният път.  На мястото отиваме с пътния експерт Диана Русинова.

"Дори и в момента има следи от обледеняване. Тук няма дори нито един знак, който да ни предупреди, че сме на мост и може да има обледеняване. При тъмно време може изобщо да не разберем, че трябва да вземем мерки", заяви Русинова.

Специалистите съветват, ако усетите, че колата се пързаля по лед, да не натискате рязко нито спирачката, нито газта.

"Според очевидци е било буквално на стъкло, което означава, че стопанинът на пътя не е почистил навреме настилката", каза още Диана Русинова. 

Все още се установя и точната скорост на част от автомобилите. Според очевидците някои от шофьорите са се движили с над 90 км/ч. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК