Все по-малко българи смятат, че ще имат пари за всекидневни нужди

28 на сто от анкетираните смятат, че се намират в период на стагнация

12.01.2021 | 19:35 Редактор: Юлия Христова

Една пета от българите смятат, че ще имат средства да посрещат всекидневните си нужди. Това показва проучване на "Арбитраж Рисърч", направено през декември. 

Виктор е в неплатен отпуск още от началото на втория локдаун в страната ни. Споделя, че едва покрива ежедневните си нужди. 

"Естествено се притеснявам. Това е абсолютно нормално. Хората не знаят кога ще си получат компенсациите, дали фирмите са одобрени. Всеки се притеснява", каза той. 

А за по-големи разходи дори не си помисля.  

"За по-големи покупки на този етап не смея да мисля, тъй като предполагам, както повечето, съм на ръба на оцеляването", допълни той.

Според проучване на агенция "Арбитраж Рисърч", направено сред 800 анкетирани, много малък процент са сигурни за средствата си през годината. 

"Eдна пета очакват да има по-бързо възстановяване на икономиката, а 37% не очакват", посочи Диана Попски от агенцията.

28% от анкетираните смятат, че се намират в период на стагнация. 

"Има една група хора, които поради факта, че не планират да спестяват, не очакват да могат да имат и по-големи доходи и ще имат това усещане, че живеят в стагнация", обясни тя.

Наблюдават се балансирани нагласи към харчене и спестяване.

Според Диана Попски хората в момента са предпазливи и несигурни за своите доходи. И е категорична – песимистите са повече отколкото оптимистите. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК