За какво стига изчисленият от синдикатите месечен доход?

Пандемията засегна най-тежко бедното население, посочиха от КНСБ

18.11.2020 | 20:16 Редактор: Радостина Димитрова

2 508 лева - толкова са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за последното тримесечие. Това означава, че за един човек от семейството са нужни 627 лева. Парите са необходимите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка

Срещаме Росица на столичен пазар. Тя разказва, че работи там от 18 години и чистата сума, с която живее на месец се доближава до изчисленията на синдикатите.

"Тази сума стига само за съществуване според мен. За всички останали неща няма как да се покрият,  не дай си боже и медицинска необходимост от нещо, всичко се доплаща в сферата на здравеопазването. Като гледам цените в магазините - детско облекло, обувки и всички необходимости, такива са на цените за възрастни, а за едно дете и храната е повече разход, отколкото за един възрастен човек, особено пък за тези до 3 години, където не ядат всичко и техните храни са още по-скъпи", посочи Росица Събева. 

"Понякога се лишавам, от много неща, от почивки най-вече. Почивките са ни лукс. Просто за тях никога не стигат парите", добави жената.

Проучването на синдиката за последното тримесечие на тази година сочи, че над две/трети от домакинствата у нас живеят с общ доход на човек под необходимия за издръжка. А необходимото е 627 лева на човек от четиричленно семейство.

За миналата година данните показват, че този процент е бил още по-висок, а именно 72.

"Знаете, че миналата година България беше една от водещите държави с близо 20% от българите, които живееха в тежки материални лишения и в условията на пандемия се очаква този процес да се задълбочиПандемията засегна най-тежко бедното население", заяви Виолета Иванова от КНСБ. 

Синдикатът отчита, че неравенства в заплатите има както на професионално, така и на регионално ниво и дава за пример области с най-ниски доходи като Видин, Силистра и Благоевград.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК