Омбудсманът: Сметките на "Топлофикация" за ноември бяха много високи

"Хората не разбират как точно се формулират", каза тя

12.01.2021 | 18:25 Редактор: Искра Ангелова
Омбудсманът: Сметките на

Абонатите на “Топлофикация София” няма да получат компенсации заради високите сметки за парно за ноември. 

"Темата за "Топлофикация" ще продължи да бъде и тема през тази година. Сметките от ноември бяха много високи, хората с право се възмутиха. Това е ситуация, която се случи и през март. И в двата случая аз поисках проверка и от КЕВР, и от министъра на енергетиката. За съжаление, отговорът през март беше, че няма проблем. Сега очаквам да видим какъв ще бъде отговорът за увеличените сметки за месец ноември. Дори да има увеличено потребление, нищо не показва, че конкретният абонат е увеличил своето потребление, за да бъде завишена неговата сметка", каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването "Директно".

Според нея проблемите с "Топлофикация" са свързани с липсата на прозрачност за начина, по който те се формират.

"Пари се връщаха няколко пъти. Това се случи след изслушване в Народното събрание, след намесата на енергийния министър, след моите препоръки. Но накрая настъпи един хаос. Удобство е да имаш парно у дома, но на хората им излиза скъпо", допълни омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира още и ремонта в "Дървеница".

"Това е проблем, за който получих доста жалби. Доста се занимавах с този проблем. Ремонтът беше обявен за 60 дни, аз реагирах, че това е много дълъг срок, в който хората ще останат без топла вода. 88 дни продължи ремонтът, след това настилката не беше поправена. Обадих се на КЕВР и настоях хората да бъдат обезщетени за това, че са останали толкова време без топла вода. Те отказаха да обезщетят хората", посочи Диана Ковачева.

Омбудсманът добави, че там в момента отново тече ремонт, който е свързан с наводняване на топлофикационните шахти на същите места. И хората отново са без  топла вода.

Тя дълбоко подчерта, че сметките не само са неразбираеми като калкулация, а хората не разбират как точно се формулират сметките.

Очаквайте видео.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК