Караянчева скастри Радев: Участвате в опасно говорене и внушения

Има координирано усилие за подкопаване на доверието в избирателния процес, заяви тя

12.01.2021 | 11:30 Редактор: Тодор Петров

Държавният глава Румен Радев проведе консултация с ГЕРБ във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

"Внушенията, че ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите, допълнително бие по авторитета на институциите, каза Караянчева. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

По думите ѝ опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно.

Цвета Караянчева каза, че в последните дни Радев е дал възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво или въобще представителство в парламента, да обявяват предстоящите избори за манипулирани, предаде БТА.

"Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани", настоя Караянчева и апелира за по-спокойно говорене и за утвърждаване на авторитета на институциите.

"Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга - ЦИК, МС, местната власт, партиите, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват", обясни още тя.

Президентът категорично отрече да участва в насаждане на внушения.

"Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава по един единствен начин", заяви Радев.

Държавният глава подчерта, че все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани зад граница, както и управляващите да не бързат да отхвърлят всички предложения като екзотични.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 години
РадеФФ е мнооого зле, не знае къде се намира. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 3 години
Когато даден индивид се е компрометирал пред българите,да се плещи пред президента,е наглост. Сигнализирай за неуместен коментар