Асен Агов: Такъв провал на сигурността в Капитолия е съмнителен

Подозрителна е и увереността на Тръмп

11.01.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

„Едни тълкуват събитията в САЩ като отмъщение на полицията срещу онези, които искаха да им се отрежат средствата, да се разтурят полицейските управления, след големите вълнения през лятото“. Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът Асен Агов.

„Разбира се, това поведение на полицията има логика. Защото размириците през лятото бяха много по-жестоки, но не обругаваха институциите на американската демокрация. Всички обвиняват Тръмп, че е предизвикал безредиците със своите призиви. Така е. Очевидно предизвика гнева, не само на демократите, но и на много от своите съпартийци. Това не са политически активни хора, това са просто запалянковци - фенове на Тръмп. Те го послушаха и буквално отидоха да щурмуват Капитолия. Смущаващо е поведението на Капитолийската полиция“, коментира ситуацията в САЩ Асен Агов.

„Това са 1300 души, които охраняват Капитолия. Това е специално поделение с бюджет от 550 млн. долара. Такъв провал на сигурността е съмнителен. Защото три дни преди това Пентагонът и ФБР са попитали: имате ли нужда от подкрепа, за да удържите евентуален инцидент. Те отказват. Но нека да видим резултатите от разследването“, казва журналистът.

„На второ място. Подозрителна е и увереността на Тръмп, който казва, тръгваме към Капитолия. Но той самият се прибра в Белия дом и застана зад клавиатурата на своя „Туитър“.

Асен Агов е категоричен, че има подозрителни неща, но не иска да влиза в теорията на конспирациите.

„Някои се опитват да правят паралел между щурма на нашия Парламент и щурма на Капитолия. Мисля, че е неуместен. Защото нашата кауза беше справедлива. Заради инфлацията, пенсиите стигнаха 5 долара, а магазините се изпразниха. Хората се бунтуваха срещу мизерията и лошото управление. В случая с Вашингтон имаме като кауза една лъжа. Лъжата, че има измами в изборите и че Тръмп ги е спечелил. И той продължаваше да го твърди дори в деня на щурма на Капитолия“, коментира Асен Агов.

Цялото интервю гледайте във видеото!