Оранжев код за валежи от сняг в 3 области, новата седмица идва със застудяване

Значителни ще бъдат преваляванията главно в Северозападна България

10.01.2021 | 08:51 Редактор: Ивет Арабова
Оранжев код за валежи от сняг в 3 области, новата седмица идва със застудяване

През следващото денонощие ще остане облачно, с валежи, значителни главно в Северозападна България. Това съобщи за дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, предава "Фокус". 

Оранжев код за снеговалежи е валиден за утре за Видин, Враца и Монтана, в които ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове. Снежната покривка до полунощ ще се увеличи до 30-40 см, в близост до Дунав - до 15-20 см. За останалите 25 области на страната в сила е жълт код.

В Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, в крайните южни райони и по Черноморието - дъжд. В Горнотракийската низина в сутрешните часове дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг, през деня валежът ще е предимно от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са от минус 1° до 4°; максималните ще са от 0° до 2° в северозападните райони до 6°-7° в крайните южни.

През новата седмица понижението на температурите ще продължи и те вече ще станат близки и малко по-ниски от обичайните. Ще има и чести валежи, слаби и умерени, сумарните количества за периода ще са значителни. В Северозападна и Централна Северна България, както и във високите полета в Западна ще вали предимно сняг и ще продължи да се натрупва снежна покривка. В останалата част от страната през първите дни ще има и дъжд, и сняг. 

В понеделник и вторник ще духа слаб и умерен вятър от източната четвърт. В сряда вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. След обяд валежите временно ще спрат, а облачността ще се разкъса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ех, защо не може да вали само и директно над водоеммите ;п Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Зима е и би трябвало температурите да са зимни. Сигнализирай за неуместен коментар