Как ще се отрази сделката между ЕС и Лондон върху туризма и износа ни?

Споразумението ще повлияе и върху българския сектор на услугите, смята Пламен Димитров

06.01.2021 | 16:53 Редактор: Радостина Димитрова
Как ще се отрази сделката между ЕС и Лондон върху туризма и износа ни?

Сделката между Великобритания и Европейския съюз за свободна търговия без тарифи и такси за повечето сектори ще повлияе върху износа на български стоки, както и върху сектора на услугите и туризма. Но въпреки това страната ни е атрактивна за Великобритания с ниските си данъци, сравнително евтина работна ръка и достъпа до единния европейски пазар, съществуват много възможности за пренасяне на производството тук. Този коментар направи Пламен Димитров, управител на Кофас България, предаде Investor.bg.

Със споразумението си от края на 2020 г. Великобритания и ЕС договориха свободна търговия без тарифи и такси за повечето сектори. Шестата по сила икономика в света напусна единния пазар и митническия съюз след преходния период от 11 месеца, който осигури време за уреждане на бъдещите икономически и търговски отношения между страните.

Според Димитров засега не се наблюдават признаци за съществено негативно влияние върху българската икономика и причината е качеството на предлаганите стоки и услуги.

Експертите на Кофас обаче смятат, че въпреки "добрата сделка" между Обединеното кралство и ЕС съществуват множество рискове за бизнеса.

На първо място безмитната и безквотна търговия засяга само стоки, изработени от местно производство (британско или от ЕС). Това се отразява значително върху автомобилния сектор – очаква се бензиновите и дизеловите автомобили, чиито части са внос от страни извън ЕС (като Япония и Турция), да привлекат мита, ако над 45% от стойността им не е местна. Изключение правят електрически автомобили и батерии, които първоначално ще имат право да задържат до 60% и 70% от чуждестранното съдържание.

Експертите на Кофас прогнозират още, че веригите за доставки на селскостопански и хранителни стоки ще бъдат нарушени поради наличие на гранични проверки и съответно забавяне на доставките. Това може да бъде сериозно предизвикателство особено за нетрайните хранителни продукти.

В допълнение споразумението не обхваща достъпа на британските финансови услуги до ЕС. Очаква се новият достъп до пазара да бъде договарян извън обхвата на търговското споразумение в точно определени равностойни споразумения, подобно на САЩ или Япония.

"Очакваме тази търговска сделка да намали отрицателното въздействие върху дейността във Великобритания в дългосрочен план. В краткосрочен план икономическата ситуацията ще продължи да бъде обусловена от развитието на пандемията, което представлява шок с несравним мащаб, както във Великобритания, така и в ЕС, особено ако мерките се затегнат още повече", смята Пламен Димитров, управител на българското подразделение на групата за кредитно застраховане.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК