Петиция срещу безконтролната употреба на пиратки и пиротехника

Инициативата набира все повече популярност

06.01.2021 | 15:49 Редактор: Калина Донкова

Петиция в интернет настоява за забрана за употребата на пиратки и заря за частни мероприятия и забавление. Причина за това искане е липсата на контрол, опасността, която крият те за хората и животните.

Текстът е насочен към премиера на България Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Към момента в нея са взели участие над 400 човека, а привърженици на тезата апелираха в социалните мрежи за повече бдителност и по-малко шум.

"Ветеринарите ежедневно се срещат с този проблем в практиката си. Освен домашните животни, това засяга и доста диви животни. Около празниците случаите на пострадали от пиратките животни са над 20-40. Говорим за птици, таралежи, кучета, котки и др.‘‘, това обясни д-р Мила Бобадова , ветеринар и участник в петицията "За въвеждане на забрана за използване на пиротехнически средства на територията на гр. София‘‘ в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Според нея забраната няма да подобри градската среда драматично, но призовава да се вгледаме в примера на други Европейски държави, където пиротехническите средства отдавна са забранени за масова употреба, а използването им се случва в определени дни на обозначени места.  

"Ежедневната практика на ветеринарите показва панически разстройства, фобии и гърчове, вследствие от използваните пиратки. Животното може да се самонарани или да избяга. Освен животни, много хора страдат от гърмежите – деца и възрастни. Не на последно място тези средства замърсяват и природата", категорична е Бобадова.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
pen4o
преди 3 години
Нека за цялата страна защо само София? Сигнализирай за неуместен коментар