Близо 380 000 души са останали без работа миналата година

Не повече от 10% от фирмите ползват мерките, които държавата осигури, казват експерти

04.01.2021 | 19:20 Редактор: Юлия Христова

Тревожна тенденция и висок брой на безработните за 2020 година. За изминалите 12 месеца до борсите са отишли близо 380 хиляди души. Колко от тях успяха да си намерят работа и помагат ли мерките на правителството.

В първия работен ден на новата година в търсене на нова работа десетки чакаха на опашка пред бюрата по труда. Там е и Деси. Пътят до борсата не ѝ е чужд. Извървява го през пролетта при първата вълна, сега отново е на опашката.

"Ние сме в ресторантьорския бизнес. От март до кой месец и сега наново от 28 ноември сме без работа", посочи тя.

През лятото, за да запълни финансовата дупка в личния си бюджет се наложило Деси да тегли кредит. Сега надеждата ѝ е в помощ от държавата, но без заем.

"Тогава действах по тази програма с безлихвените кредити. Одобриха ме с 1500 лева три месец и сега, ако трябва да тегля пак, после само кредити ще плащам", каза жената.

Мерките, с които държавата се опитва да овладее кризата се увеличават, увеличават се и безработните. 

"Не повече от 10% от фирмите ползват тези мерки. Което означава, че нещо не е ок", обясни бившият социален министър Иван Нейков

Решението според експертите е в преструктуриране и повишаване на квалификацията на кадрите.

Високият брой на безработните коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея решението при овладяването на кризата е в данъчни облекчения за фирми, които откриват нови работни места или възстановяват закрити в резултат на кризата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК