fallback

Борисов се похвали, че интерконекторите са реализирани по неговото управление

Премиерът заедно с енергийния министър Теменужка Петкова инспектираха компресорна станция "Кулата"

01.01.2021 | 14:05 Автор: Радостина Димитрова

Продължението на "Турски поток" вече доставя руски газ през България в Сърбия. Газопроводът беше въведен в експлоатация лично от сръбския президент Александър Вучич в 6 часа местно време. На церемонията нямаше български представители.

Вместо това българският премиер и енергийният министър инспектираха интерконектора с Гърция.

В първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов инспектира компресорна станция "Кулата", свързваща трансадриатическия газопровод с гръцката газопреносна мрежа, през която вече преминава и азерски газ.

"Ще стане готова и гръцката връзка, компресорите се подменят с американските най-добри. И от днес можем да кажем пълна диверсификация", заяви Борисов.

И се похвали, че всички интерконектори в страната били реализирани по време на неговото управление.

"За да бъдем геостратегическа държава, в която може да се транзитира всякакъв газ. От днес, от вчера вече и азерски газ. Има много хора с идеи, но с възможности, които да направят - досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е показал", посочи премиерът.

Той поясни и защо се бави откриването на Балкански поток.

"И виждате колко много се радват нашите братя в Сърбия, но ние ще направим откриване, когато станем готови с всичко", каза още Борисов.

Междувременно в отсъствието на български официални лица, но в присъствието на посланика на Русия сръбският президент Александър Вучич откри газопровода "Балкански поток”. Разклонението на "Турски поток" ще доставя руски газ през България в Сърбия.

"Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара", отбеляза Вучич. 

С новия газопровод руски природен газ трябва да достигне от Турция до Унгария. Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектираната мощност - 13 милиарда и 900 милиона кубични метра газ годишно.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback