Борисов се похвали, че интерконекторите са реализирани по неговото управление

Премиерът заедно с енергийния министър Теменужка Петкова инспектираха компресорна станция "Кулата"

01.01.2021 | 14:05 Редактор: Радостина Димитрова

Продължението на "Турски поток" вече доставя руски газ през България в Сърбия. Газопроводът беше въведен в експлоатация лично от сръбския президент Александър Вучич в 6 часа местно време. На церемонията нямаше български представители.

Вместо това българският премиер и енергийният министър инспектираха интерконектора с Гърция.

В първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов инспектира компресорна станция "Кулата", свързваща трансадриатическия газопровод с гръцката газопреносна мрежа, през която вече преминава и азерски газ.

"Ще стане готова и гръцката връзка, компресорите се подменят с американските най-добри. И от днес можем да кажем пълна диверсификация", заяви Борисов.

И се похвали, че всички интерконектори в страната били реализирани по време на неговото управление.

"За да бъдем геостратегическа държава, в която може да се транзитира всякакъв газ. От днес, от вчера вече и азерски газ. Има много хора с идеи, но с възможности, които да направят - досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е показал", посочи премиерът.

Той поясни и защо се бави откриването на Балкански поток.

"И виждате колко много се радват нашите братя в Сърбия, но ние ще направим откриване, когато станем готови с всичко", каза още Борисов.

Междувременно в отсъствието на български официални лица, но в присъствието на посланика на Русия сръбският президент Александър Вучич откри газопровода "Балкански поток”. Разклонението на "Турски поток" ще доставя руски газ през България в Сърбия.

"Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара", отбеляза Вучич. 

С новия газопровод руски природен газ трябва да достигне от Турция до Унгария. Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектираната мощност - 13 милиарда и 900 милиона кубични метра газ годишно.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 2
София Възмутена от о
преди 3 години
Борисов СМЕЛО ХАРЧи Милиарди ограбени от най бедния народ в Европа.За Корупционни сметища ,уж пречиствателни станции, къщи за гости с басейни ,джакузита супер джипове /по списъци от министерство на земеделието/ПОХАРЧи десетки милиарди ограбени през бюджета.Въпреки наглата диверсия Ковид не спря много милиардните харчове прани през ПАРТИИНИ ФИРМИ.Милиарди се ХАрчат за НЕНУЖНА терористична техника вкл супер скъпа.Сравнете цените на един F16 с тези на Боинг 747..За Сигнализирай за неуместен коментар