Да си с Ковид-19 по празниците - солено, направления - няма

Има сигнали, че системата не функционира и в делнични дни

29.12.2020 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Да останеш без право на безплатни медицински услуги по време на празниците. Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха за липса на достъп до електронните направления за PCR тестове през почивните дни. 

В навечерието на Бъдни вечер Владимира Иванова проявява 3 от симптомите на Ковид-19. Така тя има право на електронно направление за PCR тест. Такова обаче не може да получи.

"По време на празниците не само моята лична лекарка, а всички лични лекари нямат достъп до издаването на електронни направления", коментира Владимира Иванова.

В крайна сметка тя си прави антигенен тест. Пробата излиза положителна и се самоизолира у дома. Състоянието обаче не се подобрява. Напротив.

"Исках да си направя рентгенова снимка, кръвна картина, тъй като вдигнах температура до 38. Както знаем, Ковид-19 може да ни изненада с тиха пневмония и без да се усетим да сме стигнали до това заболяване на белите дробове. Аз съм здравно осигурена. Затова ли съм работила, учила и действала всячески, за да може да се окаже в един момент, че не мога да си осигуря 2 направления?", попита Владимира.

Според представители на пациентските организации нейният случай не е изолиран - има сигнали, че системата за електронни направления за PCR тестове не функционира и в делнични дни.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК