Увеличение на такса смет изкара на протест кметове и граждани в Разградско

Може да останем без необходимия финансов ресурс, предупреди разградският кмет

29.12.2020 | 14:10 Редактор: Тодор Петров

Протест в Разград събра кметове и жители на малки населени места. Причината е планирано от началото на следващата година увеличение на такса смет.

Според недоволните това ще е непосилно за жителите на селата, и то в условията на криза. 

"Хората в нашите населени места живеят в страшен недоимък, живеят на минималната работна заплата, имат кредити, едва оцеляват… Това не е нормално, трябва да се оптимизират разходите, не да се чудим как да вдигнем данъците", заяви кметът на село Топчии Мирена Симова. 

"Сега в пандемията за какво трябва да го вдигат? Аз съм безработен в момента, само жената работи, защо трябва да го вдигат, аз не разбрах", коментира недоволният Ерджан Салиев. 

От общината обясниха, че искат увеличение заради недостиг на средства за обезпечаване на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, тъй като и събираемостта на таксата в селата е много ниска – около 30% на годишна база. 

"Ако не се увеличи таксата и не се увеличи приходът, който трябва да бъде за тази дейност, за чистотата, голяма е вероятността в средата на лятото ние да останем без необходимия финансов ресурс, което означава затлачване, замърсяване", предупреди кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Решението за размера на такса смет ще вземе общинския съвет в Разград, а жителите на селата заявиха, че отново ще протестират, ако има увеличение.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК