Първите ваксини за Ковид-19 пристигнаха в България

9750 дози вече са разположени във фризера в сградата на Бул Био, заяви проф. Ангелов

26.12.2020 | 10:34 Редактор: Радостина Димитрова

Пристигнаха първите ваксини срещу Ковид-19 у нас. Близо 10 хиляди дози бяха доставени от Белгия. Предстои пратката да бъде разпределена в шестте регионални здравни инспекции в страната. А имунизацията започва утре.

Навръх коледните празници след дълго чакане в България дойде и надеждата под формата на ваксина! Надежда за спокойствие и връщане към нормалния начин на живот. 

"Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, след като постигнем това число ние ще хвърлим маските, да виждаме своите близки, да ходим на театър", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

А 9750 ваксини на Pfizer и BioNTech пристигнаха рано тази сутрин в София.

"При разтоварването им всичко се оказа наред. Нормално подписани бяха документите. Сега остава по-тежката задача - логистиката по места", коментира генералният директор на БЧК Красимир Гигов. 

"Оттук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите ваксини за бългаските граждани на територията на 6-те региона в страната", посочи проф. Ангелов. 

Имунизацията започва в неделя. Здравният министър потвърди, че именно той ще е първият ваксиниран.

Пристигналите дози са близо 10 хиляди, но това количество ще стигне за 5 хиляди медици. Причината е, че ваксината се поставя на два пъти през интервал от 21 дни.

"Постоянно има лекари и сестри които заявяват желание да се включат във ваксинацията. Желаещите които са към момента са около 45 хиляди. И техният брой постоянно нараства", каза проф. Гигов.

С увеличаването на броя на ваксинираните ще започне и намаляването на Ковид ограниченията, увери здравният министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК