Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Благослов беше отправен на Божествената света литургия в "Св. Александър Невски"

25.12.2020 | 13:01 Редактор: Юлия Христова

Християнският свят празнува най-светлия празник - Раждането на Божия син Исус Христос. С по-малко вярващи и при строги санитарни мерки празникът беше отбелязан в храмовете в цялата страна. В катедралния храм "Св. Александър Невски" Светата рождествена литургия отслужи Патриарх Неофит.  

Той отправи благослов и прочете евангелския разказ за раждането на Божия син.  

"Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота", се казва в патриаршеското и синодално послание.

Заедно с патриарха съслужиха техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим-главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Белоградчишки епископ Поликарп-викарий на Софийския митрополит и други духовници. 

А стотици миряни се стекоха още в ранните часове, за да присъстват на тържествената служба, да се помолят и да засвидетелстват вярата си пред Бога. 

"Тя винаги е била нещото, на което трябва да се облегнем. Казано е, има православие - има български народ, няма православие - няма български народ. Ние имаме нужда от Божията помощ във всеки ден от нашия живот, не само днес. Най-тежката криза е духовната криза в България, ако нея я преодолеем, останалите неща ще се оправят", посочи Николай Павлов. 

"Много е важно в тези моменти да можем да се поклоним на България, защото така, както я караме, в утрешния ден не е най-доброто, което може да се случи на децата ни", подчерта Румен Петков. 

На празничната литургия бяха отправени и специални молитви за закрила и избавление на българския народ от пандемията.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години