Много хора със симптоматика осигуряват терен на коронавируса

Решението за приравняването на антигенните тестове е правилно, каза акaд. Свинаров

22.12.2020 | 22:03 Редактор: Юлия Христова

Епидемията под микроскоп - какви са тънкостите при тестовете за коронавирус? 

Взе се правилно решение антигенните тестове от утре да се приравнят към PCR. Ще имаме още по-добра ориентация за броя заразени пациенти или онези, които трябва да бъдат карантинирани. Това каза за "Денят ON AIR" националният консултант по клинична лаборатория акад. проф. д-р Добрин Свинаров.

По думите му сега доста плътно антигенните тестове се доближават до PCR тестовете, които обаче си остават най-чувствителни. Трудно е също така да се каже имаме ли напредък за отриването на лекарство срещу заразата. 

"Важно е, че антигенните са и значително по-евтини", посочи той за Bulgaria ON AIR.

"Генетичните и антигенните тестове са за диагностика. Първата индикация е симптоми, втората - контакт със заразен човек, но тестването трябва да стане 4-5 дни след контакта. Не можем да очакваме, че ако контактът е тази вечер,  утре ще бъде отчетена заразата", обясни националният консултант по клинична лаборатория. 

Проф. д-р Свинаров е на мнение, че без наличие на симптоми не се налага правенето на тестове

"Много хора, които има симптоматика, продължават обичайните си активности и това осигурява терен на вируса - той да се разпространява. Някои от тези хора изобщо не попадат в статистиката на заразените. Когато говорим за надеждност на теста, е от голямо значение как се взима материалът и как се прави тестът. Тоест, отрицателен резултат понякога е фалшиво отрицателен, особено при направа в домашни условия. Трудно е сам човек да въведе тампон и добре да втрие секрет от ноздрата. В самото начало са се допускали неточности в лабораториите при правенето на изследванията", допълни събеседникът.

По думите му също така със стандартните тестове най-вероятно ще "хванем" новия щам на Ковид-19. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК