fallback

Родители искат спорт и училище за всички деца

Несъгласните с новите мерки от 4 януари се обърнаха с отворено към отговорни лица и институции

22.12.2020 | 14:03 Автор: Калина Донкова

Родители и специалисти в областта на детското развитие настояват децата над 10 години да имат достъп до спорт и да бъде подсигурено хибридно обучение за всички ученици без изключение. Исканията са заявени в отворено писмо към премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб.

Реакцията идва в социалните мрежи, след като стана ясно, че яслите, детските градини и училищата ще заработят отново от 4 януари, но в класните стаи ще учат само децата в начален етап от 1 до 4 клас. Към момента писмото е събрало 2200 подписа, а нито една институция не е върнал отговор.

Междувременно от 27 ноември индивидуалните и колективни спортни тренировки и състезания за лица под 18-годишна възраст сa забранени във връзка с ограничителните мерки в борбата срещу коронавируса. Училищата, университетите, детските градини и яслите спряха повторно своята присъствена работа месец след като отвориха врати през септември. В момента учениците и студентите се обучават в електронна среда.

"Децата могат да развият тревожност в рамките на под 3 месеца, а трайните последици остават за години напред. Например едно от последните проучвания показва за период от 9 години. Отглеждаме си едно поколение депресари, хубаво им подлагаме да се случи точно това‘‘. Това обясни Ася Демирева от "Подкрепи децата‘‘ в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

"От Кембридж излязоха със становище, че над 80% от децата страдат от депресии, страдат от тревожни разстройства. Очакваме от 220 хил. ученици в България 180 хил. да имат различни степени на тревожност в следващата 1 година‘‘, сподели още Демирева.

Според нея най-добрият вариант е да се вземе решение на база какво се случва по света.

"В много страни запазиха възможността децата да ходят на училище, но ограничиха извънучилищните контакти. Има проучване в Нидерландия, че вирусът се разпространява сред децата между 13 и 17 години основно в извънучилищните им срещи. Тоест, това, което се случва в училище, е много по-контролируемо. Ние затворихме децата, не ги пускаме на училище, нищо не им даваме да правят, а родителите имат право да ходят навсякъде. Така вирусът се разпространява основно сред възрастни хора", споделя Демирева

Повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback