Родители искат спорт и училище за всички деца

Несъгласните с новите мерки от 4 януари се обърнаха с отворено към отговорни лица и институции

22.12.2020 | 14:03 Редактор: Калина Донкова

Родители и специалисти в областта на детското развитие настояват децата над 10 години да имат достъп до спорт и да бъде подсигурено хибридно обучение за всички ученици без изключение. Исканията са заявени в отворено писмо към премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб.

Реакцията идва в социалните мрежи, след като стана ясно, че яслите, детските градини и училищата ще заработят отново от 4 януари, но в класните стаи ще учат само децата в начален етап от 1 до 4 клас. Към момента писмото е събрало 2200 подписа, а нито една институция не е върнал отговор.

Междувременно от 27 ноември индивидуалните и колективни спортни тренировки и състезания за лица под 18-годишна възраст сa забранени във връзка с ограничителните мерки в борбата срещу коронавируса. Училищата, университетите, детските градини и яслите спряха повторно своята присъствена работа месец след като отвориха врати през септември. В момента учениците и студентите се обучават в електронна среда.

"Децата могат да развият тревожност в рамките на под 3 месеца, а трайните последици остават за години напред. Например едно от последните проучвания показва за период от 9 години. Отглеждаме си едно поколение депресари, хубаво им подлагаме да се случи точно това‘‘. Това обясни Ася Демирева от "Подкрепи децата‘‘ в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

"От Кембридж излязоха със становище, че над 80% от децата страдат от депресии, страдат от тревожни разстройства. Очакваме от 220 хил. ученици в България 180 хил. да имат различни степени на тревожност в следващата 1 година‘‘, сподели още Демирева.

Според нея най-добрият вариант е да се вземе решение на база какво се случва по света.

"В много страни запазиха възможността децата да ходят на училище, но ограничиха извънучилищните контакти. Има проучване в Нидерландия, че вирусът се разпространява сред децата между 13 и 17 години основно в извънучилищните им срещи. Тоест, това, което се случва в училище, е много по-контролируемо. Ние затворихме децата, не ги пускаме на училище, нищо не им даваме да правят, а родителите имат право да ходят навсякъде. Така вирусът се разпространява основно сред възрастни хора", споделя Демирева

Повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК