БАН препоръчва всички здрави и над 16-18 години да се имунизират

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция единствената възможност е ваксината

21.12.2020 | 23:22 Редактор: Радостина Димитрова
БАН препоръчва всички здрави и над 16-18 години да се имунизират

Препоръчително е  всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18 годишна възраст да се имунизират. Задължително е преди това да се консултират с личния си лекар, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.н. "кратка характеристика", или нейния "паспорт".  Това се казва в становище, изпратено от БАН.

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината. Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания.

Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50-60% (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията.

За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане, пишат още от БАН в становището.

И подчертават, че трябва да се предприеме бързото организиране на широка масмедийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК