Росен Плевнелиев: Ще бъде трудна политическа година

Управляващите не могат да очакват чудеса

21.12.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

"Извънредно трудна година на комбинация от кризи – политически, икономически, миграционни и ,разбира се, най-важната – здравна криза. Тя направи буквално така, че светът да спре. Пренареди приоритетите на политиците“. Така президентът Росен Плевнелиев направи равносметка на 2020 година в предаването "Опорни хора“.

"В края на тази трудна година видяхме надежда. Това са изборите в САЩ – от политическа гледна точка дават една по-голяма увереност на европейците, че отново ще имат силен партньор, и ,разбира се, ваксините, които дават надежда на хората и бизнес средите, че 2021 ще е по-добра. В тази извънредно трудна 2020  година, като че ли България стоеше добре на фона на големите драми по света“, допълни Плевнелиев.

Относно мерките срещу пандемията, Росен Плевнелиев заяви, че нашата администрация е бавна и продължаваме година след година да отчитаме неефективност и непрозрачност в системата. Това, което видяхме в болниците беше ужасяващо. Но от друга гледна точка, видяхме героизма на нашите доктори, които постигнаха много“.

"Този вирус беше неочакван, той удари всички. В първата вълна на кризата България стоеше добре. Във втората възприехме подхода на САЩ, на Швеция, на Обединеното кралство – да бъдем отворени, да не затваряме бизнесите. Така здравната криза се влоши. Винаги опираме до темата институции и как работят те. Колко години трябва да говорим за електронна здравна карта, за електронно здравно досие, за електронна рецепта“, коментира президентът Плевнелиев.

Мерки има, но кой ще осъществява контрола? Росен Плевнелиев, заяви, че се сблъскваме със собствения си национален нихилизъм, липса на дисциплина, нежелание да спазваме правилата. "За Нова година съм убеден какво ще видим. Абсолютно неспазване на правилата. Още колко време трябва да мине, за да разберем, че трябва да спираме на червено, че не трябва да плащаме подкупи, че трябва да караме с разумна скорост, че трябва да спазваме правилата. Само тогава ще имаме самочувствието на успяла нация“.

Относно идеята на управляващите за прокурор, който да разследва главния прокурор, президентът Плевнелиев отговори, че дебатът е доста неубедителен. "Разбирам, че България е поставена под жесток натиск - от една страна от гражданите, които не искат да приемат абсолютната власт на главния прокурор, от друга – от ЕС, който отдавна знае, че прокурорската институция в България остана нереформирана още от тоталитарно време – с абсолютната власт на главен прокурор. В закона е разписано, че всеки прокурор би могъл да разследва главния. В същото време това не се случва. Искаме да въведем специален прокурор със закон. Ако той е част от прокуратурата – няма смисъл. Ако той е извън зоната на власт на главния прокурор, тогава бихме повярвали, че този избран по специален начин и с гарантирана независимост прокурор, би могъл да прави и това. Това законодателство не трябва да се прави на парче“.

"Ще бъде много трудна политическа година. На управляващите ще им бъде изключително тежко. Те не могат да очакват чудеса“, коментира очакванията ни за 2021 година президентът Плевнелиев и добави:

"Прави чест на министър-председателя и правителството, че не си тръгнаха. А имаше такава възможност. Щеше да им е по-добре, но на изборите щеше да им е по-зле. Защото при едни извънредни избори всички щяха да бъдат срещу ГЕРБ, и то – драматично срещу ГЕРБ. Популистите щяха да имат сила. Когато отиваме към редовни избори, популистите отслабват. Защо? Българинът знае, че когато отиде на редовни избори през месец март, той ще си помисли все пак за кого да гласува. Неговата оценка ще бъде една единствена: „Ок, аз трябва да дам моя глас за следващите 4 години. Да видим, какво са свършили и какво ще свършат. И аз ще гласувам.“ Ето в това упражнение – какво са свършили и какво ще свършат, популистите губят много“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, на следващите редовни избори ще видим едни отслабени популисти, един отслабен президент Румен Радев. „Надеждите на тези хора, като Мая Манолова, "Отровното трио“, изобщо няма да се реализират. Защото хората ще гласуват за политики, за резултати, за ясни ангажименти – там, където политиците обикновено се провалят. Но, на управляващите в никакъв случай няма да им е лесно. ДПС, БСП, Слави Трифонов, "Демократична България" – те всичките са тотално анти-ГЕРБ насочени партии“, категоричен е президентът Росен Плевнелиев.

Цялото интервю гледайте във видеото!